Ortodontik Tedavi

Son yıllarda dış görünüşümüzün gittikçe daha da önem kazanması sonucu, sağlık ve iç huzurları için insanların estetik görünüme olan yoğun talepleri artmıştır. Güzel bir gülüş, sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olmak günümüzde sosyal ilişkilerde gittikçe ön plana çıkmaktadır. Düzgün bir diş yapısı, bembeyaz sağlıklı bir gülüş olumlu ilişkilerde kilit noktasıdır.

Eğer çarpışık dişlere sahipseniz, bu dişlerin temizlenmesi zor olması sebebi ile dişlerinizi erken kaybedebilirsiniz. Bozukluğa neden olan çene kaslarında daha çok baskıya neden olarak çene ekleminde bozukluklara yol açar ve baş sırt omuz ağrılarına neden olabilir. Ayrıca bozuk diş yapısı dış görünümünüzü olumsuz etkiler. Bununla birlikte çapraşık dişler ağız kokusuna neden olur.

Bu sayılanlara tedbir amaçlı olarak son yıllarda yetişkin ortodonti tedavisi daha yaygın olarak yapılmaktadır.

Her ne kadar yetişkinlerde vücut gelişimleri belli bir yaştan sonra dursa da, ortodontik tedavinin günümüzde geldiği seviyenin olanaklarından yararlanabilirler. Sağlıklı dişlere, diş etlerine ve kemik yapısına sahip olan herkese tel tedavisi uygulamak mümkündür.

Yetişkinlerde görülen ortodontik bozukluklar çapraşıklık, seyreklik, diş gıcırdatma, dişlerde aşınma, fırlaklık, alt veya üst çenenin önde ya da geride olması sayılabilir. Yetişkinlerde ortodontik tedavi diş etlerinin sağlıklı olması durumunda başarıya ulaşır. Yer darlığı mevcutsa sağlam dişlerden çekim gerekebilir.

Bazen de yetişkin bir hastaya protez uygulanacağı zaman eğilmiş dişleri dikleştirmek amacıyla tel tedavisi uygulaması yapılmaktadır. Yine yetişkinlerde daha çok kemik erimesi nedeni ile dişlerin birbirinden ayrılması sonrası ortodontik tedavi ile dişler birbirine yaklaştırılır ve boşluklar doğal olarak kapatılır.

Yetişkin hastalarımıza günümüzde artık geleneksel olan metal görünümlü sabit ortodontik tedavi aygıtları olan braketlere mahkum olmayıp, şeffaf braketler ve düzeltici plakalarla başarılı ortodontik tedaviler yapabilmektedir.

Çocukların da erken diş muayenelerinin ileride oluşabilecek diş hastalıklarının önüne geçebilecektir. Çocuklarda ilk defa ortodontik muayene yaşı 7 olmalıdır. Kemik yapısında düzensizlik yaşayan bireylerin ortodontik tedavisinde yaş faktörü önem kazanmaktadır. Ergenlik dönemi boyunca hastanın yüz yapısı sürekli değişebileceğinden bu yaşlarda uygulanan bir ortodontik tedavi hastanın yüz gelişimini doğru şekilde yönlendirecektir.

Herkese düzgün bembeyaz dişleriyle sağlıklı gülüşlerin bol olacağı bir ömür diliyorum.

Diş Hekimi Halide Akıncı


Posted in Makale


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir