İmplant Tedavisi

İmplant, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay titanyum diş kökleridir.

İmplant doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatiftir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarlar. İmplant, rahat ve güvenilir bir uygulamadır.

Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir, implant uygulanabilmesi için, sağlıklı dişetleri ve implantı destekleyecek yeterli kemik yapısının bulunması şarttır.

Tek Diş İmplant

Tek bir doğal dişin kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkan boşluğun implant ile restorasyonu, hasta açısından değerlendirildiği zaman son derece büyük avantajlar sağlamaktadır.

Tek diş implantın en önemli avantajı çekilen / kaybedilen dişin boşluğuna komşu iki dişin kesilmemesidir. Normalde buraya klasik yöntem ile boşluğa komşu iki diş kesilerek üçlü bir köprü yapılırken artık dental implant ile komşu dişlerin zarar görmesi engellenmektedir.

Dental implantın yerleştirilmesi cerrahi işlem olarak 10-30 dk sürebilir. Kemik eğer ince ise veya defektler var ise kemik tozu ve membran uygulaması gerekebilir.    

 

İki İmplantlı Köprü

Çiğneme bölümünde kaybedilen 3 dişin oluşturduğu boşluğu kron kaplama yapıldığında sağlam dişlerinde kesilmesi gerekiyordu. Sonuçta ortaya çıkan boşluğun implant ile restorasyonu, hasta açısından değerlendirildiği zaman son derece büyük avantajlar sağlamaktadır.

 Tüm Ağız İmplant

İmplant destekli protezler 2 çeşittir.

Birincisi, implant üstü sabit protezlerdir ki bu protezleri çıkartmanız mümkün değildir.

İkincisi ise total diş eksikliğinde, halk arasında damak da denilen total protezlerin ağızda tutuculuğunu arttırmak için yapılan implant destekli protezlerdir.

Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrı ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

İmplantların Faydaları

» İmplantlar hayat kalitenizi arttırırlar.

» Çiğnemeniz iyileşir ve çiğneme sırasındaki tatminiz artar, bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenirsiniz.

» Dental implanlar mevcut kemik yapınızı koruyarak kemik erimesini durdurur.

» İmplantlar konuşmanızı düzeltir ve ağız kokunuzu azaltır.

» İmplantlar sizi daha genç hissettirir ve kendinize olan güveninizi arttırır ve daha mutlu bir sosyal hayat sağlar.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Var olan kemiğin kalitesi de implantın üzerine ne kadar çabuk protez yapılacağını belirler. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplant tedavisi güvenli ve uzun ömürlü müdür?

İmplant tedavisi uzman diş hekimleri tarafından yapıldığında tamamen güvenli bir tedavidir. Genelde memnuniyet oranı çok yüksek olan implant tedavisinde bugün % 98 oranında başarıya ulaşılmıştır. Çok sayıda vakada implantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantlar artık dişler kadar uzun ömürlü sayılmaktadır. Özellikle 35-40 yaşından sonra implantlar birçok vakada doğal dişlerin tedavisinden daha uzun ömürlü olmaktadır. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Bu konuda daha detaylı bilgiyi diş hekiminiz size verecektir.

 İmplantlar her durumda kullanılabilir mi?

Diş kaybı olan her vakaya, ister tek diş, ister tüm dişler eksik olsun implant yapılabilir.

 İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Genellikle implantın yerleştirildiği günün akşamı duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?

Bu sorunun cevabı bazen evet, bazen de hayırdır. İmplantların yerleştirildiği kemiğin kalitesi ve implantın yerine bağlıdır. Ancak doktorunuz bazen size uygun bir geçici protez yaparak çiğneme ve estetiği hemen sağlayabilir.

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

İlk muayeneden, işiniz bitinceye kadar genelde 5-6 ayrı randevuya gelmeniz gerekecektir. Eğer implantların üzerine hemen protez yapılabilecek durum varsa en az 2 randevu yeterlidir. Bu randevuların süresi, yapılacak işin özelliklerine göre farklı uzunluklarda olacaktır. Kısaca sert ve orta sert kemik yapısı varsa tedavi 1-2 haftada bitebilirken, zayıf kemik yapısı varsa tedavi 2-5 ay kadar sürebilmektedir.

 

İmplantların temizliği önemli midir?

Evet. İmplantlarında dişler gibi fırçalanarak temizlenmesi en az kendi dişleriniz kadar önemlidir. Unutmamanız gereken şey, ağız bakımının düzenli yapılmasıdır.

İmplantlar üstüne yapılacak protezler nasıldır?

İmplantların üzerine sabit porselen kaplamalar yapılabildiği gibi hasta tarafından çıkartılabilecek hareketli protezlerde diş hekimi tarafından planlanabilir. Sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.

Eksik her diş için bir implant gerekir mi?

Hayır. Genelde 2 implant yerleştirildiğinde 3 veya daha fazla diş yerine hizmet verebilir. Çok sayıda dişin özellikle çenenin arka bölgesinde eksik olduğu durumlarda sabit protez yapılabilmesi için implant sayısının da arttırılması gerekir. İmplant yapılan bölgede kemiğin erimesi durduğundan bazen implant sayısı kemik erimesini durdurmak içinde arttırılmaktadır.

İmplantların başarısı garantili mi?

Birçok firma implantlarına kırılma vs. gibi hasarlara karşı ömür boyu garanti vermektedir.

İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyumdan yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Kemiğin titanyumla arasında tam olarak bir bağ oluştuğu 1982 de yayınlanmıştır. Vücudun titanyum implantları karşı antijen üretip bunları kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi ihtimaline rastlanmamıştır.

İmplant tedavisi rahat ve güvenli bir uygulama mıdır?

İmplant tedavileri uzman bir ekip ile tam steril ortamda yapıldığı müddetçe güvenilir ve rahat bir uygulamadır.

İmplant tedavilerinin bir ayağını cerrahi işlem oluştururken diğer ayağını protez işlemi oluşturmaktadır. Bu nedenle protez uzmanı ile ağız diş ve çene cerrahisi uzmanının birbiri ile uyum içerisinde çalışması çok önemlidir.

İmplant kimlere uygulanabilir?

İmplant tedavisinin başarısı, çene yapısına ve çene kemiğinin yeterliliğine bağlıdır. Yeterli kemik yoğunluğu bulunmayan hastalara yoğunluğun az olduğu bölgelere yapay kemik tozu uygulaması yapılarak implant operasyonları gerçekleştirilmektedir.

İmplant tedavileri için üst yaş sınır bulunmamakla birlikte, 18 yaşını doldurmuş yani kemik gelişimini tamamlamış tüm hastalara implant tedavisi uygulanabilir.

Ayrıca kontrol edilemeyen diyabet, tansiyon, kan pıhtılaşma sorunu olan ve ileri derecede kalp rahatsızlığı olan kişilere implant operasyonları öncesi hekimlerinden izin almadan operasyonları gerçekleştirilmemektedir.

İmplant operasyonu sırasında acı hissedilir mi?

İmplant operasyonu sırasında ağız içine yapılacak lokal anestezi sayesinde hasta ağrı ya da acı hissetmemektedir. Operasyon sonrasında hissedilebilecek ağrı ise, günlük hayatta kullanılan herhangi bir ağrı kesici ile geçebilmektedir.

İmplant operasyonları genel anestezi altında yapılabilir mi?

İmplant operasyonu, hastanın isteği ve durumuna bağlı olarak genel anestezi altında da yapılabilir.

İmplantların ağız içine yerleştirilmesi ne kadar sürer?

İmplant operasyonunun süresi ağız içine yerleştirilecek, implant sayısına göre değişmekle birlikte, bir implantın yerleştirilme süresi yaklaşık 15-20 dakikadır.

Diş çekimi yapıldıktan hemen sonra implant yapılabilir mi?

Bu konu ile ilgili 2 farklı uygulama vardır. Çekim yerinde herhangi bir iltihap ya da defekt yok ise, hemen o bölgeye implant yapılabilir. Ancak çekim yerinde herhangi bir defekt var ise, bu bölgeye yapay kemik tozu uygulaması yapılarak yaklaşık 2 ay kadar bekleyerek ve çekim yerinin iyileşmesi beklenmelidir.

İmplantlar yapıldıktan sonra protezler için ne kadar beklenir?

İmplant operasyonundan sonra implantın çene kemiği ile bütünleşmesi için 2-4 ay kadar beklenmesi gerekmektedir.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

» İmplant uygulaması sonrası yapılan protezler doğal dişe en yakın yapıyı oluştururlar.

» eleneksel protezlere oranla daha iyi çiğneme ve konuşma fonksiyonu sağlamaktadırlar.

» iğer protezlere oranla daha estetik görünüme sahiptir.

» İmplantlar sayesinde diş eksikliği yandaki sağlam dişlere dokunulmadan giderilebilmektedir.

» Total protezlerde tutuculuğun artmasını sağlar. Şöyle ki, özellikle alt çene total protezlerinin tutuculuğu çok azdır. Bu nedenle hastada yeterli kemik seviyesi olmasa bile, alt çeneye 2 implant yerleştirerek, tutuculuk artmaktadır.

Diş implantının ömrü ne kadardır?

İmplantların ömür boyu sorunsuz kaldığı gözlemlenmiştir. Ancak, implantların ömrünün uzunluğunu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunların başında hastanın ağız hijyenine ne kadar önem verdiği gelir.

İmplantların bakımı ve temizliği nasıl olmalıdır?

» Her gün en az 2 kere protezlerinizi doğru bir şekilde fırçalamanız gerekmektedir. Etkili fırçalama teknikleri hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

» Diş aralarını ve implantınızın çevresinde biriken yemek artıklarını ortamdan uzaklaştırmak için ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanmanızda fayda var.

» Ağız hijyeninin sağlanması için gargara ya da ağız duşu kullanabilirsiniz.

 İmplantların alerji ya da kanser yapma riski var mı?

İmplantların alerji ya da kanser yapma olasılığı yoktur.

 İmplant uygulamaları pahalı bir tedavi midir?

İmplant uygulamaları ilk bakışta pahalı bir tedavi olarak düşünülse de, hastaya sağladığı avantajlar (konfor, estetik) açısından pahalı bir tedavi olmadığı kanısındayız.

 İmplant operasyonundan önce sürekli kullanılan ilaçlar var ise bırakılmalı mı?

İmplant operasyonundan önce sürekli kullandığınız ilaçlarınızın bazılarını doktorunuzun kontrolünde birkaç gün bırakmanız gerekebilir. Bu nedenle doktorunuz ve diş hekiminizin operasyon öncesi iletişim halinde olmasında fayda var.

 İmplant destekli protezler yenilenebilir mi?

İmplant destekli protezler, tabii ki yenilenebilir. Yenilenme süresinde, daha önce yapılmış implantlar(vida bölümü) ağızda kalmaktadır, sadece implant üstüne yapılan protezler yenilenmektedir. İmplant destekli protezlerin de diğer protezler gibi birer ömürleri vardır. Protez bakımına ve ağız hijyeninize özen göstererek protezlerinizin ömürlerini uzatabilirsiniz.

 Dental implantlar sigara kullanan kişiler için önerilebilir mi?

Sigara ve alkol kullanımı implant operasyonları sonrası iyileşme süresini uzatmakta ve süreci zorlaştırmaktadır. Bu nedenle en azından iyileşme sürecinde bu hastalarımızdan sigara ve alkolden uzak durmalarını istemekteyiz.

 İmplant operasyonundan sonra iyileşme ve bekleme süresinde dişsiz mi kalınıyor?

Hastalarımız bu süreyi dişsiz geçirmek zorunda kalmıyor.

İmplant operasyonu sonrası protezler yapılana kadar beklenen süre için hastalarımıza geçici protez yapıyoruz.

Operasyondan ne kadar süre sonra sosyal hayata dönülür?

İmplant operasyonundan hemen sonra normal hayatınıza dönebilir, 1 ya da 2 gün sonra da işe gidebilirsiniz.

 Kimler İmplant kullanamazlar?

Kontrol altında olmayan şeker hastaları, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar,uzun süre kortizon tedavisi görmüş olanlarve halen görmeye devam edenler implant yaptıramazlar.daha önceki yıllarda büyük kemik kayıpları olanlar implant yaptıramıyordu ama günümüzde kemik greftlerle uygun hale getirilip implant uygulanabiliyor.

IMPLANT DESTEKLİ HAREKETLİ PROTEZLER

İmplant destekli hareketli protezler, sabit protezlerin yapılamadığı durumlarda; özellikle önceki hareketli protezlerin düşmesinden ve/veya hareket etmesinden şikayetçi olan hastalara uygulanmaktadır.

Bununla birlikte, ileride sabit protez kullanabilme durumu olmakla birlikte, tedavinin maliyetini karşılayamayacak durumda olan hastalara da uygulanabilir. Bu protezleri desteklemek için genellikle en az iki adet implant’ın kullanılması önerilmektedir.

Bu protezlerde kaide malzemesi olarak akrilik rezin kullanılabileceği gibi, bir metal kaide de kullanılabilir.

Destek doku ve implantlara çiğneme kuvvetlerinin daha az iletilmesi için akrilik rezin takım dişlerin kullanılması tercih edilmektedir. Protezler implantlara bazı tutucu elemanlar ile birleştirilir.

Bu protezler hasta tarafından çıkarılabilen protezlerdir. İmplant-tutucu eleman çevresinin ve protezin temizlenmesi için öğünlerden sonra çıkarılması ve hekim tarafından önerilen teknikte hijyen gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir. Geleneksel hareketli protezler gibi (tam protez veya hareketli bölümlü protezler) gece kullanılmamaları önerilmektedir.

IMPLANT DESTEKLİ SABİT PROTEZLER

İmplant destekli sabit protezler, genellikle eksik diş(ler) bölgesinde, yerleştirilecek implantı destekleyecek iyi kalitede ve yeterli miktarda kemik olduğunda uygulanırlar.

Bir veya birden çok implant üzerine vida(lar) veya yapıştırıcı (dental siman) aracılıgıyla sabitlenen protezlerdir. Tek diş eksikliklerinde uygulanabileceği gibi, bölümlü diş eksikliklerinde ve tam dişsizlik durumlarında da uygulanabilir.

Protez eğer vida ile sabitleniyorsa, vidanın giriş deliği hekim tarafından bir kompozit rezin dolgu materyali (ışınla sertleşen dolgu) ile kapatılır. Hekim tarafından yerleştirilen ve hasta tarafından çıkarılmayan geleneksel sabit protezlere (kron-köprü) benzer.

Bu protezler durumuna göre metal bir altyapı üzerine porselen veya akrilik rezin kaplamalar içerebileceği gibi tamamen porselenden yapılmış protezler de uygulanmaktadır

IMPLANT DESTEKLİ HYBRİT PROTEZLER

Hybrit protezler sabit ve hareketli protezlerin unsurlarını içinde barındıran tipte protezlerdir.

Implant destekli olan bu protezler ağızdan sadece doktor tarafından çıkartılabilirler.

Görüntü olarak hareketli protezler gibi olmakla birlikte, hastanın kendisi bu tip protezleri çıkartma imkanına sahip değildirler. Bu nedenle hasta açısından sabit protezlerin konforunda kullanılabilirler.

Bu tip protezler, hastanın çene kemiğine yeterli sayıda implant yerleştirilebildiği durumlarda (bu sayı tek bir çene kemiği için en az 6 olmalıdır) kaybedilen kemik dokusu da telafi edilerek, ideal yüz yüksekliğini hastaya geri kazandırma şansına sahiptir.

Çoğu zaman protezler, çene kemiğine yerleştirilen implantların üzerine vidalanarak sabitlenir.

Hasta rutin kontroller için doktorunu ziyarete geldiğinde, doktor protezin içindeki vidaları sökerek protezi ağızdan çıkartır ve protezin bakımını yapabilir, ağız hijyenini kontrol edebilir.

Hibrit protezlerin hareketli protezlere göre en büyük avantajları, ağızda sabit durdukları için üst çenede damak açık kalacak şekilde tasarlanırlar, böylece hastalarız yedekleri yiyeceklerin tadına daha çok varırlar.

Hibrit protezin hacmi, hareketli protezlere göre belirgin ölçüde ufaldığı için hastalar protezlerini daha rahat kullanma imkanına sahip olurken, aynı zamanda protezler yumuşak dişetlerinin üzerine oturmadıklarından dolayı vuruk yapma riskleri de yoktur.