Diş Hekimliğinde Lazer Teknolojisi 

Son 30 yılda lazer tıbbın tüm dallarında çok başarılı sonuçlar vermiştir. Günümüzde daha ileri ve derin tedavi tekniklerinde kullanmak amaçlı gelişmeye devam eden lazer teknolojisini ve tıp bölümündeki yeni uygulamalar hekim ve hasta yararına çok büyük faydalar ve kısa zamanda tedavinin sonlanması ayrıca çok yüksek tedavi başarısını yakalamıştır.

Diş hekimliğinde lazer öncelikle diş eti tedavilerinde kullanılmaya başlanmış,ileri vakalarda basit diş eti operasyonların da başarılı kullanılmıştır.

Günümüzde lazer Diş Hekimliğinin çok geniş bir alanında hasta ve hekimin yararına çok başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

Sık kullanılan işlemler şunlardır:

Tüm diş eti hastalıkları ve ameliyatların da,

Diş çürüklerinin dolgu kanal tedavilerinin tümünde,

Çocuk dişleri dolgularında çok başarılı,

Tüm çene cerrahisi ameliyatlarında,

Diş beyazlatma işlemlerinde tek seansta beyazlatma da % 90-95 başarılıdır,

Tüm yanak dudak dil ve diş etlerinde gerek ameliyat kist, apse, biyopsi ve ağız hastalıkları tedavilerinin tümünde başarılıdır.

Lazerin diş hekimliği uygulamalarının hekim ve hastaya yararları şunlardır;

Klasik tekniklere göre kanama yok denecek kadar azdır,

Anestezi çok az kullanılır ya da hiç ihtiyaç duyulmadığı durumlar çoktur,

Diş iğnesi ve aletlerden korkanlar ve çocuklarda korku ortadan kalkar,

Kalp-tansiyon hastalarında anestezi ve heyecanlanma (ses olmadığı için) olmadığı için rahat kullanılır,

Diyabet ve sistematik hastalarda kanama çok az olması çok rahat bir çalışma ortamı oluşturur,

Yara iyileşmesi klasik yöntemlere göre ameliyat ve diş eti hastalığında çok çok hızlıdır. Bunun sebebi çalışılan saha işlem anında lazer tarafından steril ya da dezenfekte edilir,

Çok zor kanal tedavilerinde tam sterilizasyon sağlandığı için dişin kurtulma şansı çok çok yüksektir,

Aşırı korkan çocuklar, yeni tedaviye başlayacaklar ve geçmişte diş aletlerinden kötü deneyim yaşamış erişkinlerde başarılı bir uygulaması vardır.

Diş hekimliğinde Lazer Kullanımı ile Genel Bilgi

Lazer in çeşitli kullanılan kristalin cinsine göre isim alarak değişmektedir. lazer cihazında kullanılan bu kristaller lazere sadece ismini vermekle kalmayıp lazerin dalga boyunu da belirlemektedirler.

Diş hekimliğinde ağırlıklı olarak kullanılan lazerler Sırası ile Nd YAG lazer , diode lazer. Erbium lazer, CO2 lazer ve KTP lazer olarak sıralanabilir. Kullanım alanları lazerin dalga boyuna göre değişmektedir.

 Nd YAG lazerler

Diş hekimliğindeki en başarılı lazer Nd YAG lazerdir daha çok sterilizasyon amaçlı kullanılan bu lazer kanal tedavisi de kanal sterilizasyonunda yada diş eti tedavisini de kullanılmaktadır. İyileşmesi oldukça güç olan apseler inatçı enfeksiyonlar iyileşmeyen kanal tedavileri diş eti problemleri hep Nd YAG lazer sayesinde şifa bulmuştur.

NdYAG lazerin çalışma presibi: 1064 nm olan özel dalga boyu sayesinde diş hekimliğinde sıkça enfeksiyonlara sebep olan bakterilerin renkleri (kahverengi yada buna yakın renkler) tarafından emilmekte ancak diğer dokular tarafından emilimi olmamaktadır kısaca bu lazerin etki aralığı sadece bakteriler üzerine olmaktadır bu şekilde hızlı bir iyileşme etkisi görülebilmektedir. Bu lazerin etki mesafesi yaklaşık olarak 1 mm civarında olduğu için sadece diş ve içindeki dokulara etki etmekte ancak çevre dokulara hiç bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Bu lazerin en büyük dezavantajı oldukça yüksek olan maliyetidir. Bu sebepten her klinikte malesef bulunamamaktadır.

Diode lazer

Nd YAG Lazer ile benzer şekilde çalışmaktadır ancak bir lazer kristali yerine bir diode lambası barındırdıkları için maliyeti Nd YAG lazerle göre daha düşüktür bu sebepten diş kliniklerinde nisbeten daha yaygındırlar doku içinde 0.5 mm gibi Nd YAG lazerin yarısı kadar etki, mesafesi vardır diğer bir dezavantajı kullanım sırasında yüksek ısı açığa çıkardıkları için dokular da hasara sebep olabilir Kullanan hekim tarafından dikkatli kullanılmasında fayda vardır.

Erbium Lazer

Erbium kristali barındırmaktadır daha çok acısız çürük temizlemede kullanılır Çürük diş dokusunun renginin lazer tarafından seçilmesinde dolayı Ablasyon denilen etkisi sayesinde çürük dokusunu uzaklaştırırken sağlam dokuya etkisi daha az aşıdırarak sadece çürük üzerinde etki gösterir.

Bununla beraber eski dolgu maddelerini sökerek kaldırma konusunda etkisisizdir yada dişe dolgunun tutunmasında yeterli şekli verememektedir. Yüksek derecede hasta konforu sağlar. Çalışma derinliği çok düşüktür

 CO2 lazer

Daha çok cerrahi işlemlerde dokuyu kesmek amacı ile kullanılır. Ancak cerrah tarafından kullanılırken dikkatli kullanılmak durumundadır bu lazerin yaptığı kesilerin iyileşmesi oldukça yavaştır. Kesi yüzeyinde karbonizasyon denilen bir etkiye sahiptir. Uzman eller tarafından kullanılmalıdır.

KTP lazer

Aslen Nd YAG lazer olup kristalin önüne gelen bir filtre ile dalga boyu değiştirilmiştir. Etki mekanizması Nd YAG ile hemen hemen aynıdır Uygulamada en önemli farkı implant çevresinde uygulamazken özel bir beyazlatma yeteneği vardır . KTP lazer ile yeşil ışık kullanılarak yapılan beyazlatmalar Mavi ışıklı halojen beyazlatmaya göre çok daha etkilidir.

Bu dalga boyu böbrek hastalarında ya da prostatta da kullanım yeri bulmuştur.